top of page

Az enzimek szerepe a táplálkozásban – azaz hogyan kerüljük el az emésztési zavarokat

Mik azok az enzimek?


Az emésztőszervrendszer a bevitt élelmiszereket makro- és mikro-tápanyagokra bontja, melyek azután felszívódhatnak a szervezetben. Ehhez a folyamathoz elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű emésztőenzim. Egyes enzimek a fehérjéket, mások a szénhidrátokat vagy a zsírokat bontják le.


Noha az emésztés folyamata már a szájban elkezdődik, amennyiben az emésztőrendszerben egy-egy enzimből kevesebb termelődik, az adott tápanyagot a szervezet nem képes teljesen lebontani, így az emésztetlenül kerül be a vastagbélbe, kellemetlen tünetek sorát okozva ezzel.

Az egészséges emésztés az enzimekkel kezdődik, egészségmegőrzés, életmódváltás,  természetes megoldások, illóolajok
Az egészséges emésztés az enzimekkel kezdődik

Emésztőenzimek szerepe


A legtöbb emésztőenzim a hasnyálmirigyben termelődik: az amilázenzim a keményítőt bontja le, a lipáz a zsírokat, a proteáz az állati fehérjéket. A vékonybél első szakaszában található enzimek közül a laktáz a tejtermékekben található laktózt bontja le, mások a diszacharidokat bontják egyszerű cukorrá, hogy azok a bélből a véráramba szívódhassanak fel.


Az emésztőrendszer rendellenességei természetes megoldásokkal orvosolhatók, illóolajok, gyógynövények, enzimek
Az emésztőrendszer rendellenességei természetes megoldásokkal orvosolhatók

Tünetek, ha kevés az enzim


Ha az emésztőszervekben hiány van az enzimekből, a vastagbélbe csaknem emésztetlenül kerülnek a tápanyagok, ezért nem tudnak megfelelőképp felszívódni a szervezetben, és könnyen a baktériumok táptalajává válhatnak. Az általuk okozott puffadás, a hasi görcsök, az étkezések utáni erős hasfeszülés és a fokozott bélgáz termelődés jelzi a bajt legelőször, de székrekedés vagy hasmenés is tünetként léphet fel. Egyes enzimek a nyers növények és gyümölcsök fogyasztása útján is bekerülnek a szervezetbe, de akadnak olyanok is, amelyeket nem termel az emberi szervezet, mint például a rostbontáshoz szükséges cellulázt, ezért a magas rosttartalmú ételek alapos rágás nélkül - ami aktiválja az enzimet - panaszokat okozhatnak.


Az emésztőenzimek étrend-kiegészítő készítményekkel jól pótolhatók. Viszont nagyon fontos, hogy milyen minőségű, természetes készítményt használunk-e, vagy megfelelően jól hasznosulnak-e a szervezetünkben. Erre van a kezünkben egy konkrét megoldás, természetes összetevőkből, fermentált formában, maximális hatással és hasznosulással.

Ha kíváncsi a hasznos gyógynövények egészségre gyakorolt pozitív hatásaira és leghatékonyabb felhasználási módjaira, látogass el a valamelyik következő esszenciaélmény eseményünkre, vagy online kerekasztal beszélgetésünkre! Eseménynaptárunkat itt találod >>


Csatlakozz közösségünkhöz és haladj velünk lépésről lépésre a testi-lelki egészséged kialakításának útján!




22 megtekintés0 hozzászólás

Comentarios


bottom of page